Pošta izdaje nove obveznice vrijedne 54 milijuna eura

Bez autora
Mar 11 2012

Hrvatska pošta objavila je službenu obavijest o planu izdavanja korporativnih obveznica u kunskoj protuvrijednosti do ukupno 54 milijuna eura, s rokom dospijeća u 2015. godini. Svrha izdavanja tih obveznica je refinancirati korporativne obveznice u iznosu od 41 milijun eura koje dospijevaju 1. srpnja 2012., te osigurati potrebna sredstva za nova ulaganja tvrtke. Osim pokretanja već najavljenih projekata poput digitalne televizije, e-doc sustava postavljanja javne administracije na online sučelja, zatim projekata vezanih uz hibridnu poštu u Tiskari Vjesnik..., u skoroj budućnosti Pošta planira uvesti i nekoliko novih usluga, ali i poslovnih modela. Time se nastavlja realizacija strategije donesene u drugoj polovici 2008., čiji je cilj pripremiti tvrtku za kvalitetan nastup na potpuno liberaliziranom tržištu poštanskih usluga koji će vrijediti od 1. siječnja 2013. Riječ je o novim projektima koji se vode osnovnim principima razvoja poštanskih operatera Europe, ali i svijeta, te im je cilj ne samo osnaživanje pozicije nacionalnog poštanskog operatera, nego i mogućnost kvalitetnog pružanja brojnih novih usluga na domicilnom tržištu.

Pošta izdaje nove obveznice vrijedne 54 milijuna euraHrvatska pošta objavila je službenu obavijest o planu izdavanja korporativnih obveznica u kunskoj protuvrijednosti do ukupno 54 milijuna eura, s rokom dospijeća u 2015. godini.

Svrha izdavanja tih obveznica je refinancirati korporativne obveznice u iznosu od 41 milijun eura koje dospijevaju 1. srpnja 2012., te osigurati potrebna sredstva za nova ulaganja tvrtke.

Osim pokretanja već najavljenih projekata poput digitalne televizije, e-doc sustava postavljanja javne administracije na online sučelja, zatim projekata vezanih uz hibridnu poštu u Tiskari Vjesnik..., u skoroj budućnosti Pošta planira uvesti i nekoliko novih usluga, ali i poslovnih modela.

Time se nastavlja realizacija strategije donesene u drugoj polovici 2008., čiji je cilj pripremiti tvrtku za kvalitetan nastup na potpuno liberaliziranom tržištu poštanskih usluga koji će vrijediti od 1. siječnja 2013.

Riječ je o novim projektima koji se vode osnovnim principima razvoja poštanskih operatera Europe, ali i svijeta, te im je cilj ne samo osnaživanje pozicije nacionalnog poštanskog operatera, nego i mogućnost kvalitetnog pružanja brojnih novih usluga na domicilnom tržištu.

Zbog nezavidne situacije na financijskom tržištu odlučeno je da se ranije izdaju nove obveznice, a postojećim investitorima ponudit će se mogućnost zamjene. Prema dosad iskazanom interesu potencijalnih investitora, potražnja je velika. Ponajprije to su mirovinski i investicijski fondovi, osiguravajuća društva i banke. I za ovo izdanje aranžer će biti Hrvatska poštanska banka, a prinos će ovisiti o tržišnim uvjetima kod upisa pri čemu je referentan prinos na državne obveznice.

Tvrtka je u 2011. ostvarila 43 milijuna kuna operativne dobiti (EBIT) te 33,5 milijuna konsolidirane neto dobiti. I godinu prije ostvarila je neto dobit od 35 milijuna kuna. Lani je Pošta dodatno povećala svoju profitabilnost na 3,66 posto, sa 3,38 posto u 2010. Tim rezultatom tvrtka posluje na razini profitabilnosti europskih poštanskih operatera koja je između 3 i 5 posto. Osim povećanja profitabilnosti Hrvatska pošta je i lani nastavila s rastom novostvorene vrijednosti koja je iznosila 1,198 milijarde kuna (2008. - 1111 milijuna kuna; 2009 - 1120 milijuna; a 2010 - 1190 milijuna kuna).

Slobodni novčani tijek iz poslovnih aktivnosti (EBITDA) za 2011. godinu iznosio je nešto malo više od 127 milijuna kuna. U protekloj godini Hrvatska pošta nastavila je smanjivati poslovne rashode, koji su u odnosu na 2010. dodatno smanjeni za 34 milijuna kuna.

Kako se ističe, Pošta je jedina tvrtka u državnom vlasništvu čiji ustroj ne prati administrativnu organizaciju države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik